Translate

пʼятниця, 17 серпня 2012 р.

Медівник

Досі в темі солодощів до свята Маковея солістом був мак. А мед так, лише підспівував )). Але ж це свято називають ще й Медовим Спасом. Отже пора дати головну роль меду. 

Мед здавна був основою солодких виробів в українців. Адже цукор з'явився досить пізно, натомусть пасіки в Україні розвивалися ще з 10 ст, з часів Київської Русі. 

Тому в нашій кулінарії і медовики, і медівнички, і медовуха...

Я все ж таки вибрала сучасний варіант медівника. Не такий, як пекли раніше - пухкий і товстий коржик. А в мене сьогодні медовий торт! Такий собі, магазинний варіант (проте з якісних інгредієнтів). Саме в такому вигляді я люблю медівник: тоненькі коржі, просочені кремом. В результаті - дуже ніжний, ароматний і смачний торт.


Власне ця смакота завершує невеличкий цикл постів, присвячених Маковею. Адже в неділю - Яблучний Спас! А значить пора пекти яблучні пироги!

А кому рецепт медового тортика - дивіться нижче.

Для коржів:

350 г борошна
150 г масла
50 г цукру
3 яйця
5 ст. л. меду
1 ч. л. соди
5 ст. л. мелених волоських горіхів
1 ч. л. кориці

Для крему:

400 г сметани (25%)
70 г цукрової пудри
1 ч. л. меду


Яйця збити з цукром, щоб вони посвітліли.

Додати масло (яке до того потрібно викласти з холодильника, щоб воно стало м'яким). Ще раз збити.

Мед довести до кипіння. Зняти з плити і додати соду, розмішати. Мед швидко змінить свій колір і збільшиться в об'ємі.

Влити мед в яйця, швидко розмішати.

Додати горіхи і корицю.

Потроху підсипаючи просіяне борошно - замісити тісто.

Тісто має бути досить м'яким!

Деко змастити маслом, викласти частину тіста, розрівнявши його по формі руками, щоб вийшов якомога тонший і рівномірний шар.

З цього тіста має вийти не менше 5-ти коржів.

Випікати при 200 с, поки не зарум'яниться - хвилин 5.

Коржам дати охолонути, тим часом приготувати крем:

Тут все швидко і просто: охолоджену сметану збити з цукровою пудрою і медом.

Один із коржів розкришити (руками чи блендером).

Решту прослоїти  кремом, верхній корж і краї також змастити кремом, посипати розкришеним тістом (верх і краї).

І забути торт в холодильнику годин на 8, а краще - на добу.

Треба набратися терпіння! Торт насититься кремом і стане м'яким і ніжним... А запах! Як він пахне... Піду, з'їм ще шматочок!

4 коментарі:

  1. Ооо! Смакота! З нетерпiнням чекаю яблучних постiв, люблю все яблучне!
    А завтра робитиму бiсквiтнi налисн-чки ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, справді смачно!
      З яблуками сподіваюся тобі догодити, попереду цілий яблучний тиждень, а то і два :)
      Розкажеш, як млинчики, чи сподобались...

      Видалити
  2. От ще питання: хто все це в тебе iсть?? ))

    ВідповістиВидалити