Досі в темі солодощів до свята Маковея солістом був мак. А мед так, лише підспівував )). Але ж це свято називають ще й Медовим Спасом. Отже пора дати головну роль меду.
Мед здавна був основою солодких виробів в українців. Адже цукор з'явився досить пізно, натомусть пасіки в Україні розвивалися ще з 10 ст, з часів Київської Русі.
Тому в нашій кулінарії і медовики, і медівнички, і медовуха...
Я все ж таки вибрала сучасний варіант медівника. Не такий, як пекли раніше - пухкий і товстий коржик. А в мене сьогодні медовий торт! Такий собі, магазинний варіант (проте з якісних інгредієнтів). Саме в такому вигляді я люблю медівник: тоненькі коржі, просочені кремом. В результаті - дуже ніжний, ароматний і смачний торт.
Власне ця смакота завершує невеличкий цикл постів, присвячених Маковею. Адже в неділю - Яблучний Спас! А значить пора пекти яблучні пироги!
А кому рецепт медового тортика - дивіться нижче.
Для коржів:
350 г борошна
150 г масла
50 г цукру
3 яйця
5 ст. л. меду
1 ч. л. соди
5 ст. л. мелених волоських горіхів
1 ч. л. кориці
Для крему:
400 г сметани (25%)
70 г цукрової пудри
1 ч. л. меду
Яйця збити з цукром, щоб вони посвітліли.
Додати масло (яке до того потрібно викласти з холодильника, щоб воно стало м'яким). Ще раз збити.
Мед довести до кипіння. Зняти з плити і додати соду, розмішати. Мед швидко змінить свій колір і збільшиться в об'ємі.
Влити мед в яйця, швидко розмішати.
Додати горіхи і корицю.
Потроху підсипаючи просіяне борошно - замісити тісто.
Тісто має бути досить м'яким!
Деко змастити маслом, викласти частину тіста, розрівнявши його по формі руками, щоб вийшов якомога тонший і рівномірний шар.
З цього тіста має вийти не менше 5-ти коржів.
Випікати при 200 с, поки не зарум'яниться - хвилин 5.
Коржам дати охолонути, тим часом приготувати крем:
Тут все швидко і просто: охолоджену сметану збити з цукровою пудрою і медом.
Один із коржів розкришити (руками чи блендером).
Решту прослоїти кремом, верхній корж і краї також змастити кремом, посипати розкришеним тістом (верх і краї).
І забути торт в холодильнику годин на 8, а краще - на добу.
Треба набратися терпіння! Торт насититься кремом і стане м'яким і ніжним... А запах! Як він пахне... Піду, з'їм ще шматочок!
Ооо! Смакота! З нетерпiнням чекаю яблучних постiв, люблю все яблучне!
ВідповістиВидалитиА завтра робитиму бiсквiтнi налисн-чки ;)
Так, справді смачно!
ВидалитиЗ яблуками сподіваюся тобі догодити, попереду цілий яблучний тиждень, а то і два :)
Розкажеш, як млинчики, чи сподобались...
От ще питання: хто все це в тебе iсть?? ))
ВідповістиВидалитиКому пощастить :)
Видалити