Так, щось я замандрувалася в своєму блозі - Франція, Америка, Англія... Час вертатися додому. Я подумки переміщуюся в просторі, проте не в часі...
І де це я опинилася? Схоже на Хрещатик, але ж тут суцільні дуби і хащі... Не пройти. Треба потрапити в інше місце. Ага, Дніпро... Що ж тут відбувається? Людей багацько. Здається святять воду. І всі парубки в козацькому вбранні! Аж ось церква. Дівчата й хлоці, старші люди й малі діти - всі йдуть на службу. По-святковому вдягнені, несучи в руках букети. А в букетах тих і чорнобривці, і васильки, і нагідки, і маківки... Я намагаюся зафіксувати в пам'яті цей карнавал осінніх квітів, заплющую очі, відкриваю - я в хаті. Це точно не моя міська квартира... Побілені стіни, образи, обрамлені вишиваними рушниками, піч, стіл, лава довга, застелена узорним рядном, а на лаві малеча сидить. І галасує: шуліки, шуліки... Що б це значило? Тим часом бабуся ламає в миску коржик, заливає чимось солодко-маково-тякучим, і подає до столу...
Ах, звичайно ж! Шуліки! Вони ж шуляки, вони ж ламанці - улюблена їжа дітлахів на свято Маковея. Та й не лише дітей. Здавна шуліки були обрядовою їжею в це свято, що йменується ще Медовим Спасом. Його й святкуємо сьогодні, 14 серпня.
І я вже на власній кухні. Міксери-тостери-блендери-кавомолки... Здається без цього прожити не можна. А жили ж якось. Признаюся, мене влаштовує моє інтернетно-мобільне життя. І все ж, часточку минувшини я вирішила відтворити на власній кухні. Уявні шуліки - це добре, головне фігурі не зашкодить, та все ж цікаво, якими вони були, ласощі наших предків.
Власне, шулики - це шматки коржика, який був поламаний (звідси й інша назва - ламанці), залиті медово-маковою сумішшю.
Деталі - нижче.
Для коржика:
2 склянки борошна
4 ст л молока
1 яйце
1 ст. л. меду
1 ст. л. маку
0,5 ч. л. соди
1 ст. л. масла
Для підливки:
0, 5 склянки меду
три четверті склянки води
3 ст. л. маку
Яйця розтерти з медом, додати просіяне з содою борошно, промитий мак, сіль, молоко, масло. Замісити круте тісто, розкачати товщиною в 3 мм, покласти на пекарський папір, наколоти виделкою і випікати в духовці при 200 с приблизно 15 хв.
Для підливки запарений мак добре розтерти, поступово додаючи кип'ячену воду. Потім влити мак, і розвести залишком води.
Цією підливою залити поламаного на нерівні шматочки шулика.
Власне, це був такий експеримент. Спроба відтворити дещо призабуту, а комусь і зовсім невідому страву. Відверто кажучи, я не великий шанувальник різних коржиків-коврижок. Хоча шулики вийшли досить смачними. А комусь може б насправді припало до душі.
Update: спробувавши пізніше шулики, коли вони вже наситилися маковою підливою - я оцінила їх ще вище, ніж зразу. Така нехитра страва, а смачна...
Попереду ще декілька постів, присвячених Маковею, вірніше, солодощам з маком і медом.
І де це я опинилася? Схоже на Хрещатик, але ж тут суцільні дуби і хащі... Не пройти. Треба потрапити в інше місце. Ага, Дніпро... Що ж тут відбувається? Людей багацько. Здається святять воду. І всі парубки в козацькому вбранні! Аж ось церква. Дівчата й хлоці, старші люди й малі діти - всі йдуть на службу. По-святковому вдягнені, несучи в руках букети. А в букетах тих і чорнобривці, і васильки, і нагідки, і маківки... Я намагаюся зафіксувати в пам'яті цей карнавал осінніх квітів, заплющую очі, відкриваю - я в хаті. Це точно не моя міська квартира... Побілені стіни, образи, обрамлені вишиваними рушниками, піч, стіл, лава довга, застелена узорним рядном, а на лаві малеча сидить. І галасує: шуліки, шуліки... Що б це значило? Тим часом бабуся ламає в миску коржик, заливає чимось солодко-маково-тякучим, і подає до столу...
Ах, звичайно ж! Шуліки! Вони ж шуляки, вони ж ламанці - улюблена їжа дітлахів на свято Маковея. Та й не лише дітей. Здавна шуліки були обрядовою їжею в це свято, що йменується ще Медовим Спасом. Його й святкуємо сьогодні, 14 серпня.
І я вже на власній кухні. Міксери-тостери-блендери-кавомолки... Здається без цього прожити не можна. А жили ж якось. Признаюся, мене влаштовує моє інтернетно-мобільне життя. І все ж, часточку минувшини я вирішила відтворити на власній кухні. Уявні шуліки - це добре, головне фігурі не зашкодить, та все ж цікаво, якими вони були, ласощі наших предків.
Власне, шулики - це шматки коржика, який був поламаний (звідси й інша назва - ламанці), залиті медово-маковою сумішшю.
Деталі - нижче.
Для коржика:
2 склянки борошна
4 ст л молока
1 яйце
1 ст. л. меду
1 ст. л. маку
0,5 ч. л. соди
1 ст. л. масла
Для підливки:
0, 5 склянки меду
три четверті склянки води
3 ст. л. маку
Яйця розтерти з медом, додати просіяне з содою борошно, промитий мак, сіль, молоко, масло. Замісити круте тісто, розкачати товщиною в 3 мм, покласти на пекарський папір, наколоти виделкою і випікати в духовці при 200 с приблизно 15 хв.
Для підливки запарений мак добре розтерти, поступово додаючи кип'ячену воду. Потім влити мак, і розвести залишком води.
Цією підливою залити поламаного на нерівні шматочки шулика.
Власне, це був такий експеримент. Спроба відтворити дещо призабуту, а комусь і зовсім невідому страву. Відверто кажучи, я не великий шанувальник різних коржиків-коврижок. Хоча шулики вийшли досить смачними. А комусь може б насправді припало до душі.
Update: спробувавши пізніше шулики, коли вони вже наситилися маковою підливою - я оцінила їх ще вище, ніж зразу. Така нехитра страва, а смачна...
Попереду ще декілька постів, присвячених Маковею, вірніше, солодощам з маком і медом.
Моя тітонька з Житомира робить щось схоже. але називаю страву просто "Коржі з маком". Цікаво, що ці коржі вона випікає на пательні, а не в духовій шафі. у будь-якому випадку це ДУЖЕ СМАЧНО!!!)) дякую за рецепт))
ВідповістиВидалитиЯ зустрічала в рецептах, поруч з шуліками, практично ідентичний рецепт... Але називався він точно, як ви кажете - коржі з маком. Тато каже, в них в селі це теж називали коржками...
ВидалитиМоя бабуся з Черкаської області теж готувала шулики. Я якраз вчора з жалем згадувала, що не перейняла від неї цей рецепт. Востаннє їла шулики ще в дитинстві і чомусь думала, що їх заливають молоком.)Дуже дякую за рецепт! Може нагадаю про цю страву мамі і ми освоїмо її до наступного Маковея..)
ВідповістиВидалитиБудь ласка, Ірино. І я вам дякую, що поділилися спогадами. Асоціації з молоком не даремно. Мак розтирають з водою до появи так званого макового молока. Тобто рідина стає фактично білою.
ВидалитиОх, як художньо ти нас до шуликів заманила! Дякую дуже за такі чУда. Приємно читати, дивитися (фотографії - !!), і їсти - в майбутньому ))) А букетик цей - ах! і фотогенічний дуже
ВідповістиВидалитиО, Настя! Приємно бачити від тебе тут коменти :) Дякую!
Видалити