Такий маківник любить готувати моя мама. На Великдень чи Різдво цей рулет обов'язково з'являвся на нашому родинному святковому столі. І, на відміну від магазинних, в маминих рулетах начинки завжди було вдосталь!
Приємно було почути з духовки запах, знайомий з дитинства...
Українці в солодких стравах найчастіше використовували мед, мак, горіхи, сухофрукти. Власне, в маківнику все це і присутнє. Тому ця страва спала мені на думку, як продовження теми, приуроченої до Медового Спаса.
Незважаючи на те, що тісто тут дріжджове, робити рулет не складно. Таке тісто дуже приємне і легке в роботі. Маківник вийшов м'якеньким, пухким і смачним. Горішки з родзинками в начинці дуже збагачують смак. А ще, його здавалося ну дуже багато. Я вже була зібралася нагодувати цілий світ. Проте, він підозріло швидко щезає :)
До речі, про сімейне і мак. Коли я була дуже маленька, в нас дома стояв такий букетик, як в мене на фото. Вже з сухих квітів. При чому стояв десь так високо (для мене). Я ставала на стілець, добиралася до маківок, надколупувала їх "там де не видно" і під'їдала мачинки (мама, привіт! таємницю подлубаних маківок розкрито :) Так що мак в дитинстві я любила.
Приємно було почути з духовки запах, знайомий з дитинства...
Українці в солодких стравах найчастіше використовували мед, мак, горіхи, сухофрукти. Власне, в маківнику все це і присутнє. Тому ця страва спала мені на думку, як продовження теми, приуроченої до Медового Спаса.
Незважаючи на те, що тісто тут дріжджове, робити рулет не складно. Таке тісто дуже приємне і легке в роботі. Маківник вийшов м'якеньким, пухким і смачним. Горішки з родзинками в начинці дуже збагачують смак. А ще, його здавалося ну дуже багато. Я вже була зібралася нагодувати цілий світ. Проте, він підозріло швидко щезає :)
До речі, про сімейне і мак. Коли я була дуже маленька, в нас дома стояв такий букетик, як в мене на фото. Вже з сухих квітів. При чому стояв десь так високо (для мене). Я ставала на стілець, добиралася до маківок, надколупувала їх "там де не видно" і під'їдала мачинки (мама, привіт! таємницю подлубаних маківок розкрито :) Так що мак в дитинстві я любила.
Для тіста:
500 г борошна
1 скл молока
25 г пресованих дріжджів (я брала 6 г сухих)
100 г масла
100 г цукру
3 жовтки
0, 25 ч. л. солі
Для начинки:
250 г маку
100 г цукру
25 г масла
1 ст. л. меду
1 білок
100 г посічених горіхів
50 г родзинок
Дріжджі розвести в теплому молоці, додати 1 ст. л. цукру. Залишити хвилин на 15, поки не з'являться пухирці.
Розтерти масло з цукром, додавати по одному жовтку.
Змішати масляну суміш із дріжджовою, посолити, всипати борошно і замісити тісто.
Накрити тісто і поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Тим часом підготувати начинку:
Мак декілька разів запарити кип'ятком. Відцідити і розтерти його. Додати цукор. В каструльці розтопити масло й мед, додати мак і трохи підігріти. В теплу масудодати горіхи з родзинками. Білок збити в густу піну і акуратно вмішати в мак.
Тісто поділити на чотири частини, розкачати, на кожну викласти начинку і скрутити в рулети. Розкласти на деко і дати ще раз підійти.
Змастити рулети яйцем і випікати при 200 с 35-40 хв.
500 г борошна
1 скл молока
25 г пресованих дріжджів (я брала 6 г сухих)
100 г масла
100 г цукру
3 жовтки
0, 25 ч. л. солі
Для начинки:
250 г маку
100 г цукру
25 г масла
1 ст. л. меду
1 білок
100 г посічених горіхів
50 г родзинок
Дріжджі розвести в теплому молоці, додати 1 ст. л. цукру. Залишити хвилин на 15, поки не з'являться пухирці.
Розтерти масло з цукром, додавати по одному жовтку.
Змішати масляну суміш із дріжджовою, посолити, всипати борошно і замісити тісто.
Накрити тісто і поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Тим часом підготувати начинку:
Мак декілька разів запарити кип'ятком. Відцідити і розтерти його. Додати цукор. В каструльці розтопити масло й мед, додати мак і трохи підігріти. В теплу масудодати горіхи з родзинками. Білок збити в густу піну і акуратно вмішати в мак.
Тісто поділити на чотири частини, розкачати, на кожну викласти начинку і скрутити в рулети. Розкласти на деко і дати ще раз підійти.
Змастити рулети яйцем і випікати при 200 с 35-40 хв.
Знову - розкішні фото!
ВідповістиВидалити(мама, привіт! таємницю подлубаних маківок розкрито :) - ))))
Я мак не люблю (( - так історично склалося. Але читаю усі твої пости з задоволенням.
Я думаю, що моя мама, якій я порадила сюди заглянути, буде в захваті!
Мама - привіііт! )))
Дякую, Настя! Мені дуже приємно! Окрема подяка за комплімент фотографіям :)
Видалити