Translate

понеділок, 23 липня 2012 р.

Торт "Прага"


Той самий торт, придуманий зовсім не в Чехії, як багато хто вважає, а в Росії. Автор його - Володимир Гуральник. У той час він працював начальником кондитерського цеху у московському ресторані "Прага". Авторства Гуральника й інший популярний в нас торт "Пташине молоко". Кажуть, надихався у чеських кондитерів, що приїжджали в Москву. Хоча можна запідозрити, що ще одною музою міг стати знаменитий "Захер-торт" - батьківщиною якого є Австрія. Або ж одні й ті жі ідеї витають у повітрі. Але вони й справді подібні. Той самий шоколадний бісквіт, абрикосовий прошарок, і шоколадна глазур.
   
   Торт цей нескладно знайти і тепер, будь-яка кондитерка його робить. Або варіації на тему. Я ж пекла "той самий" за ГОСТівськими стандартами. Результат - на фото.(Торт мій, фотографувала не я). Рецепт з блогу chadeyka.livejournal.com





Для бісквіту:


- 6 яєць (білки відокремити від жовтків)

- 150 г цукру

- 115 г борошна 2

- 5 г какао

- 40 г вершкового масла



Жовтки збити з половиною цукру в дуже світлий крем.

Білки збити до густоти.

Додати цукор, що залишився, і збивати далі.

Чи гарно збиті білки перевірити легко. Достатньо перевернути миску в себе над головою. Білки мають лишитися в мисці :))) 



Змішати білки з жовтками. Всипати борошно, просіяне з какао, змішати, роблячи ложкою рухи з краю і до середини. Ретельно, але обережно.

Влити топлене масло (воно має до того вистигнути до температури 28-30с). Перемішати.

Тісто викласти на змащену маслом і присипану борошном форму, діаметром 23 см.
Пекти 30 хв, при 200с. Залишити вистоюватися на решітці не менш, як 8 годин. (5 хв у формі, потім вийняти).



Для крему:



1 жовток

20 г води

120 г згущонки

200 г масла

ванільний цукор

10 г какао

Жовток змішати з водою, додати згущене молоко. Варити на повільному вогні, до загустіння. Сироп охолодити і додати в попередньо збите з ванільним цукром масло. Додавати потроху, весь час збиваючи.

В кінці додати какао.



Бісквіт розрізати на 3 коржі і прослоїти кремом.



Верх змастити мармеладом (55г) (це може бути джем, чи повидло, наприклад абрикосове).



Полити шоколадною глазуррю. Для неї розтопити по 60 г шоколаду і вершкового масла на водяній бані, чи в мікрохвильовці.




Хто їв цей торт колись, може згадати смак дитинства :)


1 коментар: