Кажуть, що американській кухні немає чим похвалитися. Буцімто навіть ті страви, які вони вважають своїми - позичені в інших країн. Втім саме Америка - батьківщина безлічі популярних десертів. Деякі з них вже були мною згадані. І що цікаво, немало їх було придумано саме в ресторанах готелів.
Ось, наприклад, цього разу теж такий десерт. Придуманий в Америці, шефом одного з готелів у Чикаго. Десерт, який швидко набув популярності також у Канаді, а згодом - у всьому світі. А називається він Брауніс (brownies), від слова "коричневий".
А придумані були брауні на замовлення власниці готелю - Берти Палмер, відомої бізнес-вумен, що жила в другій половині 19 ст. - на початку 20-го. Пані Берта запросила в шефа жіночий десерт. Такий, який був би меншим за шматок пирога, але більший за печиво. І щоб його було зручно взяти із собою.
От брауні якраз і є чимось середнім між пирогом і печивом. Хоча ще його можна назвати тістечком. Але так як в американців немає відповідника цьому слову, то вони й вимушені вибирати між "cake" i "cookie". Випікається брауні як пиріг, у прямокутній формі, а потім розрізається на квадрати.
Особливістю цих тістечок є їхня незвичайна текстура. Зверху вони мають запектися, а всередині залишатися тягучими, злегка вологими. Тому їх дуже важливо не перепекти. І тест на готовність сірником, тут не допоможе. Бо якщо сірник з тіста вийшов сухим - брауні перепеклося... Дуже смачні брауні і самі по собі, без наповнювачів, але різні горішки, чи, скажімо, сушена вишня, як в моєму сьогоднішньому варіанті - лишніми точно не будуть.
Рецепт в мене знову від Джеймі Олівера. Дуже вже я люблю цього повара, і його стиль роботи. І рецепти від нього ще мене ні разу не піідводили. Брауні за цим рецептом давно прижилися в мережі ресторанів Олівера "Fifteen" - одному з геніальних соціальних проектів голого повара, як він сам себе називав.
Дуже шоколадно, дуже смачно - рекомендую!
Інгредієнти:
250 г масла
200 г шоколаду (70%)
150 г сушеної вишні
150 г горіхів
80 г какао-порошку
70 г борошна
1 ч. л. пекарського порошку
350 г цукру
4 великих яйця
Процес:
Вистелити прямокутну 30-ти сантиметрову форму папером для випічки.
На водяній бані розтопити шоколад і масло, змішати, щоб масса була однорідною.
Додати вишню і горіхи, змішати.
В окремій мисці з'єднати просіяні борошно й кака, пекарський порошок і цукор. Додати в цю суміш шоколадне масло. Добре розмішати.
Збити яйця і також додати їх в суміш.
Вилити тісто в підготовану форму і поставити випікати в попередньо розігріту духовку до 180 с приблизно на 25 хв.
Дати вистигнути і розрізати на великі квадрати.
Немає коментарів:
Дописати коментар