Translate

понеділок, 20 серпня 2012 р.

Італія. Torta di mele

Того разу я обіцяла декілька варіантів яблучної випічки з різних країн світу. Розпочну з Італії. Торта ді меле, або по-нашому - яблучний пиріг, красується сьогодні на моєму столі.

Рецепт я взяла з книжки Елли Мартіно "Вкус Тосканы". За словами автора, такий пиріг дуже часто можна зустріти в Тоскані. У різноманітних барах і кондитерських його пропонують гостю на сніданок.

До слова, в Італії випічка на сніданок - традиційне явище. Італійці не мають звички снідати дуже ситно. Надають перевагу чашечці кави з молоком чи капучино із солодкою випічкою. Та й то, частіше всього не вдома, а в кав'ярні.

Я - фанат сніданків. Особливо італійських :) Останнім часом вони в мене якраз в такому стилі. Хоча десь так само снідають французи: кава і тости з джемом, або круасани. Тож періодично в мені прокидається італієць, француз, американець (гранола, млинчики), англієць (вівсяна каша). От тільки українець зі своєю любов'ю зраночку навернути миску борщу, товчену картоплю чи макарони - спить в мені безпробудним сном. Ну це, звичайно, не всіх стосується.  Але ніде правди діти, це в нас популярний варіант сніданку.

Повернімося до пирога. Яблука варто вибирати кислуваті і такі, що добре тримають форму.




Інгредієнти:

80 мл молока (6% жирності)
150 г борошна з м'яких сортів пшениці (farina di grano tenero tipo "00")
5 твердих зелених середніх  яблук
200 г цукру
3 яйця
80 г масла
80 г родзинок
50 г горішків пінії чи кедрових горіхів
1 ст. л. ванільного цукру
10 г розпушувача
1 середній лимон (цедра з нього і сік)
1/4 ч. л. солі
цукрова пудра
масло і борошно, щоб змастити і присипати форму


Розігріти духовку до 190 с.
Форму діаметром 28 см змастити маслом і присипати борошном.
Родзинки залити окропом, через декілька хвилин відкинути на друшляк, і віджати руками.
Яблука почистити, вирізати серцевину, порізати на 8-10 часточок. Залити соком лимона.
Яйця з цукром збити міксером до густої і пишної піни. Додати попередньо розтоплене масло, просіяне борошно, молоко, сіль, ванільний цукор, розпушувач, цедру, родзинки і горішки.
У підготовану форму вилити тісто, зверху рівномірно викласти порізані яблука. Випікати близько 45 хв.
Готовому пирогу дати вистигнути, акуратно перекласти на форму, посипати цукровою пудрою.

Щодо борошна, вказаного в рецепті. В Італії своє маркування типів борошна. Тоді як ми обмежуємося класичним "вищим сортом", італійці класифікують його відповідно до кількості мінеральних речовин. І ділиться воно на типи: 00, 0, 1, 2 і цільнозернове борошно. У мене було дома саме так, як вказано в рецепті. Але зрозуміло, що при відсутності такого типу і бажання його купувати - використовуємо наше. Яблука я брала Антонівку.





3 коментарі:

  1. пекла уже 3 рази.....дкже подобається усім!!! велике спасибі Вам, за такі чудові і смачні рецепти (і корисну інформацію)!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Щойно спекла за Вашим рецептом "Torta di mele". Дуже смачний і красивий. Дякую за чудовий рецепт!

    ВідповістиВидалити