Translate

четвер, 9 серпня 2012 р.

Scones

Легендарна Джулія Чайлд писала, що рецепт сконів не омине жодна кулінарна книжка, навіть найкоротша (йдеться, певна річ, про західну літературу, в першу чергу - англійську). Не обійдеться без сконів і мій блог.

Ці невеличкі булочки - часті гості на англійському столі під час традиційного five o'clock. Для мене ж це такий собі English-style breakfast. І такий сніданок мені імпонує більше, ніж злегка шалений, але традиційний в Англії: сосиски+квасоля+яйце-пашот+гриби на грилі+помідори на грилі+хліб.

Та якщо це сніданок у вихідний день, і хочеться випічки, то скони підходять ідеально. Адже робити їх досить швидко. Власне, так їх і називають - швидкий хліб. Швидкий, бо не дріжджовий. 

Родом скони з Шотландії. І спершу суттєво відрізнялися від сучасних. Розрихлювача тоді ще не знали, і скони готували переважно з вівсяного борошна, круглими, розміром з тарілку і пласкими. Такі собі паляниці. І не пекли їх, а смажили на сковороді. Подавали розрізавши на трикутники. Перша згадка про цю випічку датується початком 16 ст.


Коли пекарський порошок став доступним, скони почали пекти в духовці, і вони отримали свій сучасний вигляд - пухких невеличких булочок.


Щодо походження назви існують різні версії. За однією з них, це слово походить від назви місця де в Шотландії коронували королів - The Stone (Scone) of Destiny (Камінь Долі). Інші кажуть, що слово це має стосунок до голландського schoonbrood (schoon - чистий; brood - хліб). Або ж походить від німецького schonbrot, що означає "гарний хліб".


Як би там не було, а любов до сконів із часом вийшла за межі Королівства Великобританії. У тому чи іншому вигляді швидкі булочки прижилися на різних материках: в Австралії, Америці, Європі... І навіть на моїй кухні :)





Рецепт від улюбленого британського шефа - Джеймі Олівера.

120 г суміші сушеної вишні й родзинок, або лише родзинки
апельсиновий сік, для замочування сухофруктів
450 г борошна
2 ст ложки пекарського порошка
120 г масла
сіль
2 яйця
5 ст л молока + ще трохи, для змащування
хороше варення
150 мл жирних вершків

Сухофрукти залити соком. 

Борошно просіятиз розрихлювачем і сіллю. Додати порізане холодне масло. Подрібнити в комбайні до утворення кришки, або протерти руками. Робити це потрібно дуже швидко, щоб масло не розтануло.

Яйця змішати з молоком і просушеними сухофруктами. Додати в борошно з маслом, і швидко замісити тісто. 

Розкачати шар, товщиною 2 см. Вирізати кружальця, діаметром приблизно 7 см. Вирізати краще чимось гострим, щоб булочки добре піднялися.

Змастити молоком.

Випікати при температурі 190 с, прибл. 15 хв. (поки не стануть рум'яними)

При подачі булочку розрізати навпіл, покласти зверху джем і вершки.

До речі, вирізані, ще не спечені скони, можна заморозити (та й спечені теж). Тоді швидкий хліб стане ще швидшим, якщо прийдуть гості, або захочеться смачного "просто зараз".

Я цього разу використала родзинки і журавлину. А замочувала їх в коньяку (апельсинового соку не знайшлося під рукою))). І обійшлася без вершків. А джем - знову мамин, полуничний...

Ну і ще - англійський чай з молоком. Спасибі моїй дорогій Уляні за чашку і чай, привезені з самого Лондона.

Такий чудовий сніданок, і улюблена Англія стала на мить ближчою.





2 коментарі:

  1. Коли читаю твою пости, то складається враження, що САМЕ ТИ була першою, хто написала таку собі "Історію кулінарії". тобто ТИ - перший і єдиний дослідник історії кожної страви, котру готуєш. це дуже цікаво))
    Настя

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Настя! Мене дуже тішить твій відгук! І надихає :)

      Видалити