Translate

пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

Франція. Знаменитий перевернутий яблучний пиріг Татен, від знаменитої Джулії Чайлд

Власне, про Тарт Татен і його походження я вже розповідала ось тут. Я так швидко повернулася до його яблучного родича з декількох причин. По-перше, говорити про яблучні пироги, та й випічку загалом, і не згадати Францію - не можливо. По-друге, все ж таки саме яблучний татен - є класикою. Все інше - то варіації.  І по-третє: я взала цього разу рецепт від Джулії Чайлд якраз через те, що дуже хотіла про неї сьогодні згадати.

А привід згадати є! Того тижня, 15 серпня, виповнилося рівно 100 років від дня народження неповторної Джулії. Американки, яка так стрімко увірвалася у французький кулінарний світ, підкоривши його своєю безпосередністю і прямолінійністю.


Цікаво й те, що Джулія Чайл професійно стала займатися кулінарією у віці далеко за 30. До того встигла отримати ступінь бакалавра гуманітарних наук, пропрацювати копірайтером в компанії з виробництва меблів, писати статті для різних видань. Під час Другої світової війни Джулія працює в американській розвідці науковим співробітником, де навіть розробляє формулу засобу проти акул. 

Ще пізніше майбутня зірка американського ТБ реєструвала всілякі таємні матеріали на острові Цейлон. Там вона і знайомиться зі своїм майбутнім чоловіком, дипломатом. Його по службі переводять до Парижа. Разом з ним переїздить у світову столицю моди і кулінарії і Джулія.
Тут, у Франції, розпочинається захоплення Джулії кулінарією. Тут же вона закінчує знамениту кулінарну школу Le Cordon Bleu, де суворі французькі шефи намагалися пояснити не дуже граціозній американці, як правильно робити омлет. Джулія Чайлд, можливо і не володіла витонченістю француженок, але була неймовірно впертою і терплячою у своєму бажанні опанувати далеко непросту французьку кухню.

Далі  була кулінарну школа для американок, що живуть у Парижі, кулінарні книжки, що продавалися неймовірними тиражами і шалений успіх на телебаченні. Глядачі її одразу полюбили - жвава, активна, енергійна Джулія, зі щирою помішкою чаклувала за кухонним столом. А коли тісто чи курка ненароком падали на підлогу вона казала: "Нічого, ми ж самі на кухні" :) Джулія Чайлд просто і доступно пояснювала американській публіці таємниці складної французької кухні. 

Коли гості хотіли зробити комплімент господині з приводу її кулінарії, казали: "В тебе страва вийшла, як у Джулії". Джулію знали і любили всі. 

Джулія Чайлд обожнювала смачну їжу і ненавиділа дієти. "The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook” (Дієтичну їжу можна їсти лише тоді, коли ви чекаєте, доки зготується стейк), говорила вона :)

А от ще цікава історія. Жила собі в Штатах така собі Джулі. Значно молодша за Джулію. Рутина 
сімейного життя і нецікава робота почали вганяти її в депресію. І одного прекрасного дня вирішила вона завести блог. Тоді вони лише ставали популярними. Кожного дня дівчина готувала блюдо з книжки Джулії Чайлд, а результатами своїх успіхів і невдач ділилася в блозі. Блог став неймовірно популярним. Це реальна історія. Вам вона знайома? Тоді ви бачили фільм "Джулі і Джулія". Адже на основі історії Джулі і написаний був до нього сценарій. Паралельно у фільмі розповідається й історія знаменитої Чайлд. ЇЇ, до речі, блискуче зіграла Меріл Стріп. За що отримала Золотий глобус і була номінована на Оскар. Тож хто не бачив - рекомендую. Дуже хороший фільм.

Я подвиг Джулі не повторю. Але за рецептами Джулії Чайлд періодично готую. Ось, до яблучної теми - Татен від неповторної майстрині. Рецепт - нижче.





1 чашка борошна
0,5 ч. л. солі
85 г масла
1/4 чашки крижаної води
6 яблук (тут Джулія радить використовувати Golden delisious. Я все ж в сезон яблук не стала купувати їх і взяла Антонівку. А взагалі для Татена важливо, щоб це були тверді яблука, які втримають форму при обробці)
Сік і цедра одного лимону
1, 5 чашки цукру
6 ст. л. масла (для карамелі)

Борошно просіяти з сіллю, холодне масло посікти з борошном, додавати потроху холодну воду (вся може не знадобитися) і замісити тісто. Робити це потрібно дуже швидко, щоб масло не розтануло. Сформувати тісто в шар, обгорнути харчовою плівкою і покласти в холодольник години на дві, чи довше.

Яблука почистити, вийняти серединку, порізати на 4-8 шматочків кожне. Змішати з цедрою, лимонним соком і 0, 5 чашки цукру. Залишити на 20 хв. 

На сковороді, яку можна ставити в духовку (22 см діаметром) розтопити масло, додати чашку цукру. Швидко розмішати і більше не чіпати карамель. Лише акуратно струшувати сковорідку, щоб вона рівномірно нагрівалася. Коли карамель стане коричневою зняти сковороду з конфорки. 

З яблук злити рідину. Красиво розкласти їх поверх карамелі. Решту акуратно покласти зверху. Поставити знову на середній вогонь і тушкувати яблука 25 хв, через 10 хв накривши кришкою (я зменшила тривалість тушкуваннядо 10-ти хв, інакше мої яблука перетворилися б в джем). Кожні 5 хв яблука притискати до дна сковорідки, щоб карамель проступала і на їхню поверхню. Зняти яблука з нагріву.

Тісто розкачати діаметром на 2,5 см більше ніж сковорідка. Накрити ним яблука, краї заховати між яблуками і внутрішньою стінкою сковорідки. Зробити на тісті 4 надрізи, для виходу пару.

Духовку розігріти до 220 с. Поставти пиріг хвилин на 20 (доки тісто не стане рум'яним). Зачекати, доки карамель перестане кипіти. Накрити сковорідку блюдом, перевернути її, щоб пиріг опинився на тарілці.

Подавати гарячим, теплим чи холодним з ванільним морозивом, сметаною чи збитими вершками.

Bon Appétit! Саме так завершувала кожне своє кулінарне шоу Джулія Чайлд.




1 коментар:

  1. Добридень
    Уточніть, будь ласка, про яку саме міру ваги (обʼєму) йдеться у формулюванні «чашка».
    Дякую

    ВідповістиВидалити