Translate

вівторок, 28 серпня 2012 р.

Австрія. Srudel

Ще одна незаперечна класика. Цього разу Австрійської кухні. Візитівка Віденських кав'ярень - штрудель. 

Історія виникнення цього десерту сягає давніх давен. Географічно - чи то у Візантії загорнули перший рулет із надтонкого тіста, чи то у Давній Греції. Втім, свої назву і новий виток популярності Штрудель отримав саме в Австрії, у 18 ст. З цією країною його і пов'язують. Саме слово з німецької мови означає "вир" - тому що за формою рулет нагадує водоверть.

Штрудель здавна був гордістю віденських господинь. І якщо молода дівчина хотіла вдало вийти заміж - обов'язково мусила навчитися досконало готувати штрудель. Без цього ніяк :) Я собі уявила цих потенційних женихів, що ходять по домівках дівчат, і куштують, чий же штрудель смачніший. "Щось тісто не достатньо тонко розкачане, не женитимусь на тобі" :)

Взагалі штрудель дуже популярний в усіх німецькомовних країнах. І не лише. Наприклад в Україні його теж здавна готують. Особливо в Західній частині країни і Києві. Тільки називають частіше струделем. 

Найпопулярніші варіанти начинки - яблука, вишні. Але варіантів нині тьма. У тому числі і несолодкі штруделі. А найголовніше тут тісто. Так зване витяжне. Воно має бути настільки тонким, щоб через нього можна було читати газету. Подають солодкий штрудель часто з ванільним морозивом - ідеальний тандем!

Я, все ж таки, мрію скуштувати штрудель у Відні. Запиваючи ароматним лате. А поки що їм на власній кухні.


Для тіста: 

250 г борошна
1 яйце
0,5 склянки теплої води
50 г вершково масла для змащування перед випічкою

Начинка:

1 кг яблук
100 г цукру
0, 5 склянки мелених сухарів із світлого хліба
1 ст. л. кориці
цедра і сік одного лимона

Процес:

Борошно просіяти, зробити в центрі ямку і влити яйце, потроху вливаючи воду замісити тісто. Довре вимісти і покласти під теплу миску, зверху поставивши каструльки з кип'ятком. Інакше кажучи тісто має прогрітися. Залишити приблизно на годину. Далі розділити тісто на дві частини. Розкачати кожну як можна тонше і розтягувати. Щоб не порвалося можна робити це внутрішньою стороною долонь. Розтягувати по всьому периметру, щоб тісто стало прозорим. Покласти на бавовняний рушничок. 

Яблука почистити, вийняти серединку, порізати кубиками, збризнути лимонним соком. Змішати з цедрою, корицею, цукром і сухарями.

Розкласти половину яблук на тісто, залишивши місце по краях.

За допомогою рушничка загорнути тісто рулетом. краї защіпити. Так само зробити інший рулет.

Покласти на деко (на пекарський папір), зверху змастити топленим маслом. Пекти приблизно 30 хв, при 210 с.

Готовий штрудель  при подачі посипати цукровою пудрою. Ідеальною парою йому стане порція ванільного моорозива.


Немає коментарів:

Дописати коментар