Translate

четвер, 16 серпня 2012 р.

Макова бабка

І знову про мак! Так щоб наїстися ним досхочу аж до наступного Маковея. Ну чи, як мінімум, до Різдвяної Куті. Взагалі, як я писала, мак в україні полюбляли. Може й як ніде. У будь-якій старій українській кулінарній книжці рецептів з маком вдосталь. У кожному розділі, й не по одному. І вареники, й налисники, булочки і пиріжки, печиво, пироги, торти, бабки - усе це робили з маком, в тому числі. От про останні сьогодні й мова.

Бабка - один із дуже популярних кондитерських виробів в Україні. Принаймні колись таким був. Треба сказати, що в українській кулінарії існує два десерти з подібною назвою, подібним виглядом, проте різних по принципу приготування.

Баба - блюдо із здобного дріжджового тіста. Основні критерії для якого були висота і пухке тісто. У давнину, коли кондитери хотіли похвалитися своєю бабою, казали, що вона така висока, що й з печі не вилазить. Сучасний вигляд баба отримала в Польщі в 17-18 ст, де із звичайно дріжджового хлібного виробу її перевели в розряд кондитерських - збільшили кількість яєць в тісті, цукру, додали цукати, ваніль і глазур.  Це фактично те саме, що і паска, яку ми печемо на Великдень.

Бабка ж готується без дріжджів, та й борошна в ній дуже мало. Часто замість борошна в бабці сухарі. Тісто піднімається за рахунох розрихлювачів, або збитих у піну білків. Випікають бабки, як і кекси, у формах з круглим отвором посередині. Для того, щоб тісто добре пропеклося.

Традиційно бабку випікали за півгодини до обіду, щоб поставити на стіл, в якості десерту, ще теплою. Подають бабку з варенням, кремом чи сиропом.

В мене сьогодні, звичайно, бабка макова, а до неї - варіант заварного крему. З бабкою проблем бути не має. Готується вона дуже швидко і просто (не враховуючи розтирання маку). А от з кремом найважливіше одне - не дати звернутися жовткам. Для цього потрібно вчасно припинити нагрівати соус.

Ще один простенький десерт, але в поєднанні з кремом - це дуже смачно.


Для бабки:

1 скл маку
150 г цукру
4 яєць
0,5 скл світлих сухарів
1 ч. л. кориці
1 ч. л. гвоздики

Для крему:

3 жовтки
100 г цукру
1 скл молока (чи вершків)
1 ч. л. крохмалю
1 ч. л. вершкового масла
ванільний цукор

Мак кілька разів запарити. Відцідити на ситі й розтерти.

Додати цукор, корицю, гвоздику, збити міксером, чи добре розтерти.

Додати сухарі, розмішати.

Білки збити в густу піно. Акуратно ввести в тісто.

Форму змастити маслом, вилити в неї тісто.

Випікати при 190 с 45 хв.


Приготувати крем: 

жовтки збити з цукром добіла, додати крохмаль,

молоко нагріти, щойно почне кипіти зняти з плити,

потроху влити гаряче молоко в жовтки, безперервно помішуючи,

поставити на повільний вогонь, весь час помішувати, щойно почне гуснути - зняти з вогню,

додати масло, ваніль, остудити.

2 коментарі: