Тарт Татен - це вже класика французької випічки. Щоправда, як і багато інших геніальних винаходів, своєю появою зобов'язаний він випадково допущеній помилці.
У другій половині 19 ст, у Франції жили собі сестри Татен - Стефані і Кароліна. І керували вони готелем, що носив їхнє ім'я. За переказами, одного дня Стефані, що в основному заправляла справами на кухні, сильно запрацювалася. І через свою неуважність наплутала з приготуванням яблучного пирога. А от що точно сталося - не відомо. Одна з легенд говорить, що готуючи традиційний яблучний пиріг, вона перетримала яблука в сковорідці з маслом і цукром. Щоб спасти ситуацію, Стефані накрила яблука тістом і засунула в духовку. В іншому варіанті господиня поклала в форму спершу яблука, а не тісто.
Втім, постояльці готелю еспромт оцінили. І перевернутий яблучний тарт став фірмовою стравою в готелі Татен.
Отже, Тарт Татен - перевернутий пиріг, для якого яблука спершу готуються в карамелі, потім накриваються слойоним тістом. Готовий пиріг потрібно перевернути начинкою вгору. Крім класичного, яблучного, татен тепер готують з різними начинками (як же не скористатися такою простою і прекрасною ідеєю). Персики, груші, сливи... навіть банани зустрічала я, у вигляді начинки для Татена.
До абсолютної класики я повернуся згодом. А цього разу мені захотілося з абрикосами. Тільки їх і уявляла тут. Я взагалі дуже люблю абрикоси у випічці, чи джеми з них... Навіть більше ніж у свіжому вигляді. А враховуючи, що їхній сезон вже закінчується - ловлю момент...
Це дууже смачний пиріг! Із тих, що хочеться готувати знову і знову... Приймні, для мене він такий.
У другій половині 19 ст, у Франції жили собі сестри Татен - Стефані і Кароліна. І керували вони готелем, що носив їхнє ім'я. За переказами, одного дня Стефані, що в основному заправляла справами на кухні, сильно запрацювалася. І через свою неуважність наплутала з приготуванням яблучного пирога. А от що точно сталося - не відомо. Одна з легенд говорить, що готуючи традиційний яблучний пиріг, вона перетримала яблука в сковорідці з маслом і цукром. Щоб спасти ситуацію, Стефані накрила яблука тістом і засунула в духовку. В іншому варіанті господиня поклала в форму спершу яблука, а не тісто.
Втім, постояльці готелю еспромт оцінили. І перевернутий яблучний тарт став фірмовою стравою в готелі Татен.
Отже, Тарт Татен - перевернутий пиріг, для якого яблука спершу готуються в карамелі, потім накриваються слойоним тістом. Готовий пиріг потрібно перевернути начинкою вгору. Крім класичного, яблучного, татен тепер готують з різними начинками (як же не скористатися такою простою і прекрасною ідеєю). Персики, груші, сливи... навіть банани зустрічала я, у вигляді начинки для Татена.
До абсолютної класики я повернуся згодом. А цього разу мені захотілося з абрикосами. Тільки їх і уявляла тут. Я взагалі дуже люблю абрикоси у випічці, чи джеми з них... Навіть більше ніж у свіжому вигляді. А враховуючи, що їхній сезон вже закінчується - ловлю момент...
Це дууже смачний пиріг! Із тих, що хочеться готувати знову і знову... Приймні, для мене він такий.
Тісто я приготувала січене слойоне (його ще називають швидкою слойкою). Для нього потрібно:
200 г борошна
200 г борошна
120 г масла
сіль
5 ст л крижаної води
Для начинки:
Для начинки:
300 г абрикосів
100 г цукру
Тісто потрібно готувати заздалегідь:
Борошно просіяти разом з дрібкою солі.
Борошно просіяти разом з дрібкою солі.
Додати дуже холодне масло і швидко посікти. Кришка не повинна бути дуже дрібною.
Потроху додаючи холодну воду, замісити тісто. Це потрібно зробити дуже швидко.
Щойно тісто зліпиться в шар - загорнути в харчову плівку, і покласти в холодильник, мінімум - на годину.
Для карамелі в каструльку покласти 100 г цукру, додати 100 мл води. Можна помішувати, доки не розтане цукор. Потім сироп чіпати не можна. Зварити карамель. Вона має покоричневіти.
Вилити карамель у форму (не роз'ємну, 20-22 см).
Абрикоси розрізати навпіл, витягти кісточки, розкласти на карамель зрізом вниз.
Охолоджене тісто розкачати діаметром трохи більше форми.
Накрити тістом абрикоси, ховаючи краї всередину.
Випікати при 200 с 30-40 хв (поки тісто не зарумяниться).
Дати пирогу трохи вихолонути в формі. Потім накрити тарілкою перевернути форму, щоб пиріг лишився на тарілці. (Тільки потрібно бути дуже обережним з гарячою карамеллю!)
мммммммм_)))) від фоток слюнки потекли!!! не засну...))) обожнюю десерти з абрикосками!!!
ВідповістиВидалитиДякую! Я теж дуже люблю абрикоси у випічці :)
ВідповістиВидалити