Translate

понеділок, 13 серпня 2012 р.

Tarte Tatin

Тарт Татен - це вже класика французької випічки. Щоправда, як і багато інших геніальних винаходів, своєю появою зобов'язаний він випадково допущеній помилці.

У другій половині 19 ст, у Франції жили собі сестри Татен - Стефані і Кароліна. І керували вони готелем, що носив їхнє ім'я. За переказами, одного дня Стефані, що в основному заправляла справами на кухні, сильно запрацювалася. І через свою неуважність наплутала з приготуванням яблучного пирога. А от що точно сталося - не відомо. Одна з легенд говорить, що готуючи традиційний яблучний пиріг, вона перетримала яблука в сковорідці з маслом і цукром. Щоб спасти ситуацію, Стефані накрила яблука тістом і засунула в духовку. В іншому варіанті господиня поклала в форму спершу яблука, а не тісто.

Втім, постояльці готелю еспромт оцінили. І перевернутий яблучний тарт став фірмовою стравою в готелі Татен.

Отже, Тарт Татен - перевернутий пиріг, для якого яблука спершу готуються в карамелі, потім накриваються слойоним тістом. Готовий пиріг потрібно перевернути начинкою вгору. Крім класичного, яблучного, татен тепер готують з різними начинками (як же не скористатися такою простою і прекрасною ідеєю). Персики, груші, сливи... навіть банани зустрічала я, у вигляді начинки для Татена.

До абсолютної класики я повернуся згодом. А цього разу мені захотілося з абрикосами. Тільки їх і уявляла тут. Я взагалі дуже люблю абрикоси у випічці, чи джеми з них... Навіть більше ніж у свіжому вигляді. А враховуючи, що їхній сезон вже закінчується - ловлю момент...

Це дууже смачний пиріг! Із тих, що хочеться готувати знову і знову... Приймні, для мене він такий.


Тісто я приготувала січене слойоне (його ще називають швидкою слойкою). Для нього потрібно:

200 г борошна
120 г масла
сіль
5 ст л крижаної води 

Для начинки: 

300 г абрикосів
100 г цукру

Тісто потрібно готувати заздалегідь:

Борошно просіяти разом з дрібкою солі.

Додати дуже холодне масло і швидко посікти. Кришка не повинна бути дуже дрібною. 

Потроху додаючи холодну воду, замісити тісто. Це потрібно зробити дуже швидко. 

Щойно тісто зліпиться в шар - загорнути в харчову плівку, і покласти в холодильник, мінімум - на годину.

Для карамелі в каструльку покласти 100 г цукру, додати 100 мл води. Можна помішувати, доки не розтане цукор. Потім сироп чіпати не можна. Зварити карамель. Вона має покоричневіти. 

Вилити карамель у форму (не роз'ємну, 20-22 см). 

Абрикоси розрізати навпіл, витягти кісточки, розкласти на карамель зрізом вниз.

Охолоджене тісто розкачати діаметром трохи більше форми. 

Накрити тістом абрикоси, ховаючи краї всередину.

Випікати при 200 с 30-40 хв (поки тісто не зарумяниться).

Дати пирогу трохи вихолонути в формі. Потім накрити тарілкою перевернути форму, щоб пиріг лишився на тарілці. (Тільки потрібно бути дуже обережним з гарячою карамеллю!)



2 коментарі:

  1. мммммммм_)))) від фоток слюнки потекли!!! не засну...))) обожнюю десерти з абрикосками!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Я теж дуже люблю абрикоси у випічці :)

    ВідповістиВидалити