Translate

четвер, 6 вересня 2012 р.

Gâteau Reine de Saba

Сьогодні в мене мрія шокоголіка! Торт "Цариця Савська" (Gâteau Reine de Saba). Це французи винайшли цей шоколадно-шоколадний рецепт і назвали його іменем легендарної Аравійської цариці. Тепер рідко яка кондитерська у Франції не запропонує свій варіант цього торту.

Образ самої ж Бількіс (за одним із варіантів саме так звали загадкову правительницю) проник і в кулінарію, а до того практично у всі види мистецтва. Її велич знайшла своє місце в живописі епохи Ренесансу, а також в іконописі. В європейській літературі Бількіс з'являється у творах багатьо письменників - від Бокаччо і Гейне до Ред'ярда Кіплінга і Артуро Переса-Реверте.

Надихала вона і російських поетів, що належали до епохи срібного віку. У кіно образ цариці втілювала і Джина Лолобриджида і, пізніше, Холлі Беррі... Звичайно ні опера ні балет не оминули цієї яскравої постаті.

За легендами цариця Сави прибула до ізраїльського царя Соломона, перевірити, чи й справді він такий мудрий, як про нього говорять. Деякі джерела натякають на романтичні стосунки між Соломоном і Бількіс. То в одній, то в іншій релігії, а також в легендах, так чи інакше з'являється темношкіра цариця. Принаймні саме так її зображували у Середньовіччі.

Власне саме чорний колір її шкіри певно і наштовхнув французьких кондитерів назвати торт в її честь. На мою думку. Хоча, можливо є й якийсь інший зв'язок, якого я не вловила.

За словами Джулії Чайлд Gâteau Reine de Saba - її улюблений торт. ЇЇ рецепт я і взяла за основу. Сто років минуло від народження неперевершеної Джулії, а її поради і рецепти - не менш актуальні.

Власне, основа цього торту (навіть може пирога) - це масляний шоколадний бісквіт з мигдалем.  Готується просто, інгредієнти не складні, як для торту. Але в результаті - вишуканий, кремовий, ароматний і дуууже шоколадний торт.  

Хто передчуває початок осінньої депресії? Ось він, найкращий антидепресант! :)




Щоб отримати велетенську порцію гормонів щастя:
Форму для випічки діаметром 20 см змастити маслом і присипати борошном.
Духовку розігріти до 180 с.
110 г м'якого масла збити міксером з півчашкою цукру. Продовжуючи збивати ввести по одному 3 жовтки.
Розтопити 30 г гіркого шоколаду (66%) і  85 г темного (55%), додати 2 ст. л. темного рому або міцної кави.
Змішати теплий шоколад з жовтками.
Збити 3 білки до блиску і четверту части підмішати до жовтків.
Додати півчашки просіяного борошна і третю частину чашки меленого мигдалю.
Акуратно ввести в тісто решту білків.
Викласти тісто у форму і пекти протягом 25-ти хв.
Серединка торту повинна трохи шевелитися при струшуванні форми.
Дати бісквіту трохи вистигнути у формі (хвилин 15). Потім вийняти і дати вистигнути до кімнатної температури.
Присипати цукровою пудрою, або змастити шоколадною глазуррю.

Для глазурі:
Розтопити 60 г темного шоколаду (55%) і 30 г гіркого (66%), додати дрібку солі і 1, 5 ст. л. рому чи міцної кави. коли маса стане блискучою додати 6 ст. л. масла. Розмішувати над холодною водою, поки маса не вистигне до стану, щоб зручно було її розподілити на торті.



5 коментарів:

  1. А якщо додати сюди банан......як Ви гадаєте???))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тоді це буде якийсь зовсім інший рецепт) Банан в бісквітному тісті я не пригадую, щоб зустрічала... Частіше в кексовому, мабуть...

      Видалити
  2. доброго дня! тут не потрібно борошна???

    ВідповістиВидалити
  3. пів чашки, це пів стакана??? горіхів скільки в грамах прибл.?

    ВідповістиВидалити