Translate

пʼятницю, 14 вересня 2012 р.

Blueberry muffins

Літо, мені здається, якась лінива і пасивна пора. Усе наче завмирає і стає повільнішим.  У Києві вільно і спокійно. Народ у відпустках, діти на канікулах, мешканці студентських гуртожитків - дома.  І ця пасивність проявляється незалежно від того, чи ти на роботі все літо (це мій варіант), чи десь на морі. А от з восени все по-іншому. Проявляється якась активність. Може це ще звичка зі школи - у вересні приступати до чергового періоду бурхливої діяльності? А може якраз пожвавлення на вулицях, шкільних подвір'ях, на зупинках автобусів підштовхує до дій. Словом, душа прагне змін. Французи кажуть: немає новин - гарна новина. Воно так, звичайно. Але хороших новин і хороших змін в житті дуже хочеться. Бо якось не по собі. А може це осіння депресія наближається? Сподіваюся, щось таки зміниться до того, як вона мене захопить повністю.

Не будемо про сумне. Будемо про позитивне. От чорничні маффіни, як на мене, суцільний позитив :) Ця супер популярна в Америці випічка знайома багатьом і в нас. У першу чергу завдяки всюдисущому Макдональдсу. Маффіни - один з небегатьох десертів, що пропонує цей заклад. І всього лише 2 варіанти - шоколадні і якісь світлі ( не знаю з чим).

Маффіни - це така маленька кругла випічка з різними додатками (ягоди, фрукти, шматочки шоколаду). Найчастіше солодка, але тепер зустрічаються різноманітні варіанти. Існує американський варіант і англійський. Англійські маффіни виготовляються на основі дріжджового тіста, а американські маффіни розпушуються за допомогою пекарського порошку чи соди. От нам сьогодні актуальні якраз останні. 

Завдяки швидкості приготування - маффіни популярний варіант для сніданку. В Американських кулінарних книжках з'явилися вони ще в 19 ст. А в 50-х рр. минулого століття в США набули популярності готові суміші, для виготовлення маффінів. Ну це на них схоже)) Думаю в макдональдсі якраз той варіант. Але ж їх зовсім не складно готувати в домашніх умовах. Тому про суміші забудемо :) 

Маффіни схожі на кексики. Але тільки зовні. Насправді в них зовсім інший тип тіста за технологією приготування. Тут використовується так зване змішування сухих і вологих інгредієнтів. Тобто в окремій посудині змішується борошно, сіль, розпушувач, в іншій - яйця, молоко, масло. Обидві суміші потрібно з'єднати. Але робити це потрібно дуже швидко. Лише щоб борошно встигло стати вологим. Інакше готовий виріб буде дуже твердим, а не м'якеньким і розсипчатим, яким має бути.

Я вирішила зготувати маффіни з чорницею. Це якраз один з найпопулярніших варіантів в штатах. Маффіни з чорницею є навіть одним із офіційних симолів штату Мінесотта.



Рецепт брала тут:

2 3/4 чашки борошна
1 ст. л. + 1 ч. л. пекарського порошку
1/2 чашки цукру
1/2 ч. л. солі
115 г розтопленого масла

1/3 чашки коричневого цукру
2 великих яйця кімнатної температури
1/4 чашки вершків
1/2 чашки молока кімнатної температури
цедра одного лимона
1 чашка свіжої або замороженої чорниці
1 ст. л. цукру, щоб посипати


Розігріти духовку до 175 с. Підготувати форму для маффінів (скласти паперові формочки в неї, або змастити маслом і присипати борошном).


У великій мисці з'єднати борошно, пекарський порошок, білий цукор і сіль. Відставити в сторону. 


В трохи меншій мисці збити розтоплене масло, коричневий цукор і яйця. Додати вершки і молоко, ще трохи збити до однорідності.


Додати цедру до борошна, акуратно руками розподілити її в борошні. Додати ягоди і теж руками розподілити їх в суміші.


У борошні в центрі зробити ямку. Влити масляну суміш і акуратно вмішувати в неї борошно поку суміш не стане однорідною.


Наповнити формочки тістом на 3/4. Випікати 35-40 хв.

Спечені маффіни посипати цукром і лишити вистигати на решітці.



Немає коментарів:

Дописати коментар