Translate

середу, 12 вересня 2012 р.

Gugelhupf

Gugelhupf (або Gugelhopf) - це найбільш відомий в Австрії кекс. Я вже писала раніше про нашу бабку, так от вікіпедія перекладає її саме як Gugelhupf.

Традиційно гугельхупф випікають у формі, яка має посередині отвір. Це робиться для того, щоб тісто пропікалося рівномірно, так як воно саме по собі досить важке - серединка може лишитися не пропеченою, коли решта вже готова. Такі форми з отвором з'являються вже в 17 ст. Причому використували форми із міді, дерева і глини. А лише з 19 ст почали використовувати керамічні посудини.

Судячи з рецептів у давніх німецьких книгах навіть 300 років тому стандартного рецепту гугельхупфа не було. Все залежало від регіону країни, події, до якої було приурочене випікання кексу і фінансового становища. Тому варіювалася кількість масла, наявність мигдалю, ізюму, цедри, шоколадної глазурі і так далі.

Існує легенда, що три волхви повертаючись з Вифлиєму , побували в Ельзасі. Там їх дуже добре приймали і на знак подяки вони спекли кекс, що формою нагадував тюрбан. Звідси й походить форма гугельхупфа.

Окрім того, в давнину вважали, що грані цього кекса символізують сонячне проміння. 

Спочатку гугельхупфи були популярними в Австрії, а пізніше Марія-Антуанетта ввела на них моду при французькому дворі.  

Для гугельхупфа часто використовують дріжджове тісто, а в мене рецепт без дріжджів. Так що доклавши зовсім не багато зусиль можна скуштувати легендарний кекс. І воно того варте! Це дуже смачно. Гугельхупф поповнив колекцію моїх улюблених сніданків. Незмінна частина яких - чашечка свіжозвареної кави.



Рецепт звідси

Інгредієнти:

100 г родзинок
ром

220 г масла кімнатної температури
120 г цукрової пудри
дрібка солі
1 упаковка ванільного цукру
45 г крохмалю
цедра 1/2 лимона
2 ст. л. рому
5 жовтків
5 білків
60 г молока
65 г вершків
220 г борошна
2 ч. л. розпушувача
100 г цукру

Приготування:

Замочити на ніч родзинки в ромі (я брала коньяк). Висушити, обваляти в борошні (борошна небагато, щоб родзинки були ним покриті).

Змішати масло, цукрову пудру, сіль, ванільний цукор, просіяний крохмаль, цедру, ром і збити це все міксером, добавляючи по одному жовтки.

Борошно змішати з розпушувачем і просіяти. Половину борошна розмішати з молоком і вершками, додати до першої маси.

Білки збити в стійку піну. поступово додаючи цукор. разом з борошном, що залишилося, поступово ввести в тісто. Додати родзинки, ще раз розмішати.

Викласти тісто в змащену маслом і присипану борошном форму.

Випікати годину при 170 с. Готовність перевіряти зубочисткою.

Дати трохи вистигнути, перевернути форму на тарілку, посипати цукровою пудрою.

Guten Appetit! :)) Чи як там кажуть в Австрії?


Немає коментарів:

Дописати коментар