Translate

четвер, 20 вересня 2012 р.

Cupcakes

Я вже розповідала про маффіни. А цього разу будуть кексики (капкейки). Частенько їх плутають, вважаючи, що це одне і те саме. Проте ці два види випічки відрізняються суттєво. Маффіни мають грубішу структуру, вони більш плотні. Тоді, як кекси ще м'якші, ніжніші, більш повітряні. Хоча, повірте, смачні і одні, й інші. Тісто для маффінів готується за принципом змішування сухих і вологих інгредієнтів. А для капкейкового тіста використовується метод збивання масла. Тобто збивається масло з цукром, поступово додаються яйця, борошно.

Сама назва капкейк означає кекс розміром, як чашка. Або кекс, що зготований в чашці. Капкейки ще покривають кремом або глазуррю.

Перша згадка про капкейки датується аж 1796 роком. Терміну цього ще не було, але був рецепт під назвою "Кекс, випечений в маленькій чашці". А сама назва капкейк з'являється дещо пізніше - в 1828 році в одній книзі рецептів. Країна походження цього десерту - Америка.

Що про них іще сказати? Капкейки смачні, гарненькі, нарядні - ідеальний вибір для якогось дівчачника, чи просто для гостей. Просто радують погляд :) Судіть самі.


Рецепт від Джеймі Олівера :)

Для бісквіту:

230 г масла
230 г цукру
4 великих яйця
230 г борошна 
1 ст. л. розпушувача
цедра одного лимону

Для шоколадної глазурі:

4 ст. л. какао-порошку
150 г цукрової пудри


Для ягідної глазурі:

50 г ягід (малина, чорниця, полуниця і т. д.)
150 г цукрової пудри



Процес:

Масло збити з цукром, поки маса не стане пишною, по одному вбити яйця, продовжуючи збивати. Потім додати борошно просіяне з розпушувачем і лимонну цедру. Збити.

Підготувати форму для кексів. Приблизно на 18 штук. Вкласти в неї паперові формочки, або змастити маслом і присипати борошном, або не робити нічого, якщо форма у вас силіконова. 

Розкласти тісто по формочках десь, щоб вони займали 2/3 місця. Якщо у маффінах повинна бути шапочка, то кап-кейки, навпаки, рівні. тому й піднятися мають якраз по рівню форми.

Випікати при 190 с, 15 хв. Первірити готовність можна зубочисткою чи сірником. З тіста вони повинні виходити сухими.

Дати кексикам вистигнути.

Глазур:

Кількість однієї й іншої глазурі, що виходить з вказаних інгредієнтів достатня для всіх кексів. тому якщо ви хочете і з шоколадною і з ягідною - робіть по півпорції.

Для шоколадної: змішати цукрову пудру, какао і 60 мл гарячої води.

Для ягідної: розтерти ягоди з цукром. якщо в ягід є кісточки - можна перетерти через сито.

Коли капкейки вистигнуть полити їх глазуррю і прикрасити цукатами. Чи чим захочете. я прикрашала свіжими ягодами і шматочками шоколаду.



Немає коментарів:

Дописати коментар