Translate

суботу, 28 липня 2012 р.

Fondant Au Chocolat

Шоколадний фондан - ще один зірковий десерт французької кухні. Мега-популярне шоколадне тістечко з танучою шоколадною начинкою у Франції, та й не тільки, можна зустріти повсюди - в кафе чи в гостях. Його можна купити навіть у замороженому варіанті для мікрохвильовки. Та що там уже казати про Францію. Я цю смакоту періодично готую вже пару років, а ось буквально на днях наштовхнулася на неї в нашому київському "Сільпо". Тістечко, запаковане в симпатичну картонну коробочку, сам вигляд якої обіцяє неймовірну шоколадну насолоду. 

За популярністю Fondant Au Chocolat догнав вже згадані раніше мною Крем карамель і Крем брюле. А між тим існує він не так давно - лише з 1981 року. Автор рецепту - володар трьох зірок Мішлена Мішель Брас. Біля двох років тривали експерименти, перш ніж народилася на світ ця мрія шокоголіка. Суть фондану в рідкій або м'якій (тоді це вже Moelleux au chocolat) начинці, що плавно витікає після того, як перший дотик ложки руйнує шоколадну бісквітну оболочку. Подають такий десерт зазвичай з морозивом. 
Авторського секрету ніхто не знає, а варіантів мільйон. Хтось спершу заморожує начинку, хтось у бісквітне тісто кладе шматочки шоколаду. Я готувала за неймовірно простим рецептом, який за мінімальної затрати зусиль та інгредієнтів дає стабільно хороший і смачний результат.


Рецепт брала із книжки Ірини Чадєєвої "Пироги и кое-что еще"


Для двох фонданів: на водяній бані розтопити 80 г шоколаду (я беру гіркий, біля 70%) і 50 масла.
Два яйця розмішати із 40 г цукру. Збивати не потрібно. 
Додати в яєчну суміш розтоплений шоколад.
Всипати 30 г борошна і ретельно розмішати.
Формочки змастити маслом і притрусити борошном (можна какао).
Влити тісто у формочки.
Випікати при 210с 10 хв, дати трохи вистигнути протягом 5-ти хвилин.
Тарілкою притиснути форму і перевернути її. Тістечко має легко звільнитися з форми.


Ось таке воно - шоколадне щастя...

Немає коментарів:

Дописати коментар