Translate

вівторок, 31 липня 2012 р.

Меренги

Після вергунів залишилися білки, і треба було знайти їм застосування. А оскільки дома на той момент ніяких підхожих інгредієнтів не було, як і не було бажання йти за ними в магазин, було прийнято рішення готувати меренги. А щоб не зовсім банально, то кокосові. Яка ж чудова все-таки річ –  це безе! Лише білки і цукор  і легкий, повітряний, ніжний десерт готовий.

Оскільки меренги готують ще із 17 століття, достеменно їхнього походження, як і походження цієї назви ніхто не знає. За однією версією, десерт придумав італійський повар Гаспріні у швейцарському місті Майрінген. Звідси буцімто і назва. Втім, французький повар Франсуа Массіало опублікував рецепт меренги ще в 1692 році, в своїй кулінарній книжці. "Безе" ж із французької мови перекладається як "поцілунок" (baiser).

Понад триста років існування не згасили любов до цього десерту. Більше того, різноманітність десертів на основі збитих із цукром білків вражає. Це і знаменита "Павлова", і плаваючі острови (в Україні їх теж здавна готують, під назвою "Сніжки"), і макаронс, і класичний лимонний пиріг з меренгою. І це тільки те, що мені щойно спало на думку.

Парадоксально, але не дивлячись на те, що вся суть безе у двох збитих інгредієнтах, приготувати його можна аж трьома різними способами. 

Італійську меренгу готують на основі гарячого цукрового сиропу. 
Швейцарську збивають на водяній бані.
Французька  найпопулярніша і найлегша. ЇЇ я сьогодні і готувала. Рецепт    нижче.




На три білки потрібно 150 г цукру. Для смаку і аромату я цього разу додала 40 г кокосової стружки. Білки збити в міцну піну, додати цукор і збивати, поки піна не стане блискучою і цукор не розчиниться. Для безе краще брати дрібний цукор. Додати кокосову стружку. Викласти на пергамент меренги, залишаючи між ними відстань (в теплі вони зовсім трохи розпливуться).
Поставити в розігріту до 150 градусів духовку на одну годину.

Взагалі час випікання залежить від особистих вподобань. Для хрумкого верху і тягучої серединки пекти менше, а щоб десерт був більш підсушеним, пекти довше, можна навіть потім залишити його в духовці, поки вона зовсім не вихолоне.

Doux baisers!

2 коментарі:

  1. цікаво, а можна перезбити білок?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, можна. Тут головне не перестаратися. Інакше білки розслояться і опадуть.

      Видалити