Translate

понеділок, 30 липня 2012 р.

Бісквітні налисники

Налисники - тоненькі млинчики з начинкою, завернуті в трубочку. Класичний український варіант - з домашнім сиром (творогом). В Україні налисники - дуже поширена страва. Прийшла вона до нас у другій половині 19 ст. з Польщі. Поляки називають їх налешнікі (naleśniki). А от англомовний світ взагалі дає дуже потішне визначення цим млинчикам: Naleśniki іs Poland thin crêpe-style pancakes. Тобто налисники - це панкейки в стилі крепів. У цьому реченні фігурують млинцеподібні страви одразу трьох країн. Крепи - французькі тоненькі млинчики. Власне, саме такі, з яких ми робимо налисники. А панкейки - це американські товстенькі млинці, більше схожі на оладки. Тому американцям, шоб пояснити, чим же їхні панкейки відрізняються від польських налисників, довелося звернутися до третьої кухні. 

В Україні налисники готують ще й із варенням, маком, яблуками, а також несолодкими начинками. Відрізняються вони від польських ще й тим, що їх часто запікали в печі. Після того, як начинили, заливали сметаною (якщо начинка творожна) чи топленим маслом і ставили в піч/духовку.

Традиційно налисники з творогом готували в сиропусний тиждень (масляна).

А в мене тут досить незвичний варіант. Виявляється, і такі в Україні робили. Бісквітні налисники. 





Рецепт від Дарії Цвек.

В 4 жовтки додати 100 г цукру, розтерти, щоб жовтки посвітліли і збільшилися в об'ємі. Додати півсклянки сметани, лимонну цедру з половини лимона. Просіяти 150 г бороша і добре вимішати. Збити в піну чотири білки і акуратно вмішати їх в тісто. Дати постояти тісту хвилин 10. 
Посмажити млинці на вершковому маслі. Перекласти варенням чи мармеладом, скласти в змащену жиром посудину і запікати 20 хв. при 200 с. Подавати на стіл зі збитою сметаною з цукром.

Чому бісквітні, зрозуміло. Технологія приготування фактично така, як для бісквітних коржів.  Основна складність приготування полягає в тому, що тісто виходить дуже пухке, а тому не розливається по сковорідці, як звичайне. Я викладала порцію в центр сковорідки і круговими рухами черпачком розмащувала по сковорідці. Інакше млинці вийдуть в палець завтовшки.

Налисники вийшли дуже смачні, з такою бісквітною скоринкою. Начиняла я їх полуничним джемом, який готувала моя мама. Було дуууже смачно. Навіть без сметани. Бо сметана, що знайшлася в мене в холодильнику, відправилася в тісто.


4 коментарі:

  1. Вчора ввечері прочитала цей рецепт, а зранку приготувала на сніданок. Млинці вийшли товстішими ніж зазвичай, але дууужжжеее смачними. Чоловік був у захваті. Дякуємо!-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Вони й мають бути товстішими, щоб відчувалося пишне бісквітне тісто... у дописі

      Видалити
  2. Зготувала сьогодні на сніданок. Весь процес в мене біля години вийшов. Неймовірно смачно, дуже ситно. Млинці пухкі, а краєчки в них хрусткі. Просто омномном!! )) Дуже дякую за рецепт!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Супер! Рада що сподобалось. Я от ще подумала, що з таких може вийти цікавий млинцевий торт ))

      Видалити